Over de Gezamenlijke Brandweer Amsterdam (GBA)

De GBA is een Publiek Private Mutual Aid organisatie waarin de Veiligheidsregio AmsterdamAmstelland, Port of Amsterdam en een grote groep bedrijven samenwerken om de continuïteit van de processen van de stakeholders in het Westelijk Havengebied te verbeteren door onder meer te voorzien in zowel publieke als industriële emergency response.

Over de Prins Willem Alexander Manege (www.pwamanege.nl)

De Prins Willem-Alexander Manege biedt mensen met een beperking de mogelijkheid om paard te rijden. Wekelijks rijden ruim 150 ruiters met veel plezier paard. Dit kan alleen met de inzet van een enthousiaste groep van ongeveer 150 vrijwilligers. De vrijwilligers komen op een vaste avond in de week helpen en kunnen op dezelfde avond ook zelf rijden. Wij hebben 18 pony’s en paarden die onze leden met en zonder beperking wekelijks een geweldige paardenervaring bieden.

Doel van de Dag

In aanloop op de operationele datum moet er nog veel geregeld en gedaan worden voor de GBA, daar is iedereen heel druk mee. En ook is het belangrijk samen met het team ‘dingen’ te doen. Het is dan ook fantastisch dat de het team van de GBA op de Prins Willem Alexander manege kon vergaderen en klussen. Na de dag aftrap door Marsha Brink, vrijwilliger bij de Prins Willem Alexander manege zijn de team sessies begonnen. Twee uur vergaderen/ werken en dingen regelen werden afgewisseld met twee uur klussen.

Welke klussen zijn gedaan?

Er zijn een aantal dingen gedaan die voor de Prins Willem Alexander manege heel belangrijk zijn zoals en waar je met een club vrijwilligers soms net niet aan toe komt.

Water van het terrein wegpompen:

Wat gaat dat handig als je goed materieel hebt! De afgelopen periode heeft het ontzettend veel geregend en de waterhuishouding in het gebied laat te wensen over. Dan is het heel handig dat de GBA met een wagen komt die daar snel en vrij gemakkelijk een oplossing voor biedt.

Bomen snoeien:

Nu zien we door de bomen het bos weer en belangrijker blijft het bos buiten de hekken van de Prins Willem Alexander Manege

Grind verplaatsen:

Typisch een geval van ‘vele handen maken licht werk’. In het eerste klusblok pakte iedereen een bezem, schep en kruiwagen. Zo was het terrein binnen no-time weer netjes.

 

 

  

Brandveiligheid voorlichting

Voor de vaste medewerkers/ vrijwilligers was dit het uitgelezen moment om de vakspecialisten te bevragen over specifieke brandzaken. De leden van de GBA hebben mee gedacht in het beste vluchtplan en ook hebben zij geadviseerd over brandveiligheid in het algemeen. 

Brandweer ontmoet een paard 

De incident bestrijders wilden ook graag wel eens ‘met een paard oefenen’. Ontzettend nuttig om te weten wat de natuurlijke reactie van een paard is, hoe je die het beste kunt benaderen en hoe bijvoorbeeld een noodhalster werkt. 

Bramenstruiken snoeien 

De Prins Willem Alexander manege heeft ook x-aantal hectare land tot haar beschikking, rondom dat land was het vol gegroeid met bramenstruiken. Een flinke klus voor ons maar de GBA draait haar handen daar niet voor om. Opnieuw: vele handen maken licht werk. 

Longeercirkel geëgaliseerd 

De longeercirkel is waardevol voor een afwisselende training van onze paarden. In een kleine paddock lopen de paarden aan een lange lijn in afwisselend tempo. Hierbij is het enorm belangrijk dat de ondergrond egaal is. Daar heeft de GBA voor gezorgd, het is een precies klusje en het resultaat is dan ook prachtig.

 

Een aantal reacties van de deelnemers:

– Ilone Blaauw, manager a.i. (Kwartiermaker GBA: ) 

“Deze superleuke teamdag met afwisselend gezamenlijk overleg en nuttig buiten bezig zijn, heeft mij veel energie en voldoening gegeven!” Ilone Blaauw, kwartiermaker GBA 

– Mike, incidentbestrijder: 

“Geen uitdaging is te groot voor Team GBA!” 

– N. Rens, officemanager:

“Gezamenlijke handen maken licht werk, fijn om ons overleg te kunnen afwisselen met actief uitwaaien en een mooie vrijwilligersorganisatie ondersteunen.” 

– Jochem, incidentbestrijder: 

“Het was een regenachtige dag. Maar na regen komt zonneschijn, daar hebben we voor gezorgd door overtollig regenwater uit de paddocks en tuin te pompen. De paarden staan daar weer droog. Ook fijn dat we goede brandveiligheidsadviezen hebben kunnen geven.“

Al met al een enorm geslaagde dag voor de GBA en voor de Prins Willem Alexander manege. Absoluut voor herhaling vatbaar, daar was iedereen het over eens. De Prins Willem Alexander manege, haar medewerkers en vrijwilligers zijn de GBA enorm dankbaar voor hun inzet vandaag en alle adviezen die we hebben gekregen om onze manege nog brandveiliger te maken.


Bent u ook geïnteresseerd met uw team, organisatie of sportvereniging bij ons

te komen klussen en vergaderen? Neem contact op met Marsha Brink via
sponsoring@pwamanege.nl voor meer informatie en de mogelijkheden.