09-06-2020

We begrijpen heel goed dat iedereen heel graag weer wil komen paardrijden.

Op dit moment wordt er geïnventariseerd welke ruiters er in een volgende fase kunnen gaan starten.
Omdat dit maatwerk vergt, krijgt iedere ruiter (of ouder/verzorger) hier persoonlijk bericht over van de instructeur. Tot die tijd is de manege helaas nog gesloten voor de ruiters, ouders, bezoekers en de vrijwilligers die niet zelf rijden.

Dit geldt voor de mensen die op dit moment nog niet kunnen rijden, voor de leden die al wel komen, is de manege geopend, uiteraard met de aangegeven restricties

18-05-2020

Onderwerp: Status van de opstart en vervolg

Beste leden,

De manege is deze week weer voorzichtig opgestart. De paarden zijn na een korte vakantie in de wei weer op stal geweest, helemaal schoongepoetst en uitgerust om weer aan de slag te gaan. Het werken op 1,5 meter is even wennen maar gaat goed. Er is een aangepast lesrooster en de manege is aangepast volgens de richtlijnen vanuit de overheid en het RIVM. Alle lessen zijn buiten want binnen paardrijden mag niet. Er kan niemand bij de les komen kijken, voorlopig blijft de kantine gesloten en gaat iedereen direct na de les weer naar huis. Niet zo gezellig als we gewend zijn maar het is wel een positieve eerste stap.
In de komende periode gaan we de lessen uitbreiden:

 • Vanaf 25 mei starten we met de lessen voor helpers boven de 18 jaar.
  Dit zijn de lessen voor onze vrijwilligers. Ook deze lessen zijn anders dan normaal. Het kan voorkomen dat je van een andere instructeur of op een andere dag/tijdstip wordt ingedeeld. De helpers ontvangen hier apart bericht over en ook over de benodigde maatregelen.
 • Vanaf 2 juni starten we met de zelfstandig rijdende ruiters met beperking. Dit zijn de ruiters met een beperking die helemaal zelfstandig kunnen paardrijden. Deze ruiters kunnen worden geholpen binnen de 1,5 meter met op- en afstappen en zonder begeleider kunnen stappen, draven en soms ook galopperen. Vanuit het RIVM maar ook vanuit de Gemeente Amsterdam is de 1,5 m afstand een voorwaarden. Ook deze ruiters ontvangen hierover apart bericht en ook uitleg over de eerste les.
 • Vanaf 7 juni starten ook de lessen voor onze instructeurs weer op

Ook de instructeurs volgen lessen bij de VPG. Ook zij krijgen nog apart bericht over de indeling.

Wie kunnen er niet rijden:
Helaas kunnen we nog steeds niet starten met de ruiters die wel begeleiding nodig hebben. Dit is geen leuke boodschap en we begrijpen ook dat dit wederom een tegenslag is. Op dit moment geeft de overheid aan dat contactsporten en binnen sporten pas vanaf 1 september weer zijn toegestaan. We zijn met de branchevereniging en ook collega-maneges aan het kijken of er een mogelijkheid is om toch eerder te starten of op een andere manier iets te kunnen doen voor deze ruiters.
We hopen dat de versoepeling van maatregelen goed gaat uitpakken en dat we binnenkort iedereen weer kunnen verwelkomen.
Tot die tijd, veel sterkte, pas elkaar en blijf gezond!

Hartelijke groeten,
Walter Prinzhorn, Folkert Winkel, Irene Hendriksen en Cathelijne Beijer

08-05-2020

Stap voor stap

Naar aanleiding van het goede nieuws van afgelopen woensdag, gaan we in overleg met de gemeente Amsterdam en de brancheverenigingen om te kijken of we de lessen verder uit kunnen bouwen. Dit uiteraard binnen de geldende basisregels en hier hebben we nog even wat tijd voor nodig.

In deze poster staat het stappen plan van de regering

Wordt vervolgd!

30-04-2020

Onderwerp: Opstart manege vanaf 11 mei voor kinderlessen en helpers t/m 18 jaar

Beste leden,

Vorige week dinsdag was er dan eindelijk het goede nieuws: sportverenigingen mogen voorzichtig hun activiteiten weer gaan opstarten. Ook bij de VPG hopen we weer een voorzichtige start te kunnen maken.

We zullen rekening moeten houden met een flink aantal spelregels, maar we zijn heel blij dat we weer een deel van onze ruiters kunnen verwelkomen. Voor een grote groep blijven we helaas nog gesloten. Deze ruiters en vrijwilligers worden erg gemist. We krijgen het VPG gevoel pas echt weer terug als we weer compleet zijn!

Wie mogen wel komen paardrijden:

 • Kinderen die rijden in de reguliere kinderlessen voor kinderen onder de 12 jaar op maandag-, dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag.
  De kinderen/ouders worden hier in de komende week apart verder over geïnformeerd.
 • Jeugd ruiters (13 t/m 18 jaar) uit de helperslessen. Zij moeten wel 1,5 meter afstand van elkaar houden. Omdat dit een beperkt aantal ruiters is worden zij verdeeld over drie lessen op maandag-, woensdag- en vrijdagavond. Ook deze ruiters krijgen hier komende week apart bericht over.

Alléén deze lessen starten vanaf maandag 11 mei 2020.
We moeten hier wel een belangrijk voorbehoud bij maken, we zijn namelijk nog in afwachting van goedkeuring van de Gemeente Amsterdam voor de opstart van deze lessen.

Voor wie blijven we gesloten:

 • Voor alle ruiters met een beperking, ook tot de leeftijd van 18 jaar. Voor deze ruiters is veel begeleiding van onze vrijwilligers nodig waarbij 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is.
 • Voor alle andere leden.

Met de ervaringen uit de kinderlessen met deze nieuwe werkwijze en advies vanuit onze
brancheorganisatie gaan we kijken hoe we ook de lessen voor kinderen met een beperking veilig kunnen opstarten.

We zijn blij met dit kleine lichtpuntje maar vinden het ook heel jammer dat er ook nog veel ruiters thuis moeten blijven. Hou vol, blijf gezond en hopelijk zien we elkaar snel!

Hartelijke groeten,
Walter Prinzhorn, Folkert Winkel, Irene Hendriksen en Cathelijne Beijer

15 april 2020

Beste leden,

Naast alle aandacht voor het Corona virus en alle maatregelen gebeurt er natuurlijk nog veel meer bij de manage.

Op de manege zorgen Celinka en Lizanne samen met de inzet van Patricia, Rob, Janey, Dustin en Minke dat de paarden worden verzorgd en de manege netjes blijft. De paarden komen nu dagelijks op de wei of paddock zodat ze straks de hele dag buiten kunnen staan. Zo zorgen ze ervoor dat de paarden fit zijn voor als de lessen weer starten. Daarnaast zijn ze bezig om van alles te laten zien over de paarden. Foto’s, filmpjes, geluiden, van alles wordt gemaakt. En dat gaat meteen naar het Social-Media team, Lorenza, Michaela en Jaap die dit publiceren, of er een quiz van maken. Houd de VPG Facebook in de gaten!

Het bestuur volgt continue wat de overheid aan regelgeving na 28 april gaat voeren om zo te kijken of het mogelijk is straks geleidelijk aan weer te beginnen. We zullen zeker rekening moeten houden met 1,5 meter regelgeving en bedenken hoe je dat op de manege kan doen. Als we rond 21 april van de overheid weer bericht hebben kunnen we dit concreter uitwerken, met de rijdagen afstemmen en uiteraard zullen we jullie proberen zo snel mogelijk te laten weten wat de nieuwe maatregelen voor jullie betekenen.

Vanuit de FPG is een voeractie opgezet waar we als VPG aan deelnemen. De FPG is onze overkoepelende organisatie voor alle maneges die hetzelfde werk doen zoals wij ook doen. Daarnaast ontvangen we sponsoring vanuit de DVB-foundation en Parapaard en zijn we uiteraard druk bezig om geld aan te vragen vanuit het Noodfonds (NOW). We vinden het super om te zien dat iedereen hier zo enthousiast op inspringt. Alle ideeën voor sponsoring zijn heel erg welkom, stuur ze per email naar sponsoring@pwamanege.nl.

De jaarcijfers voor 2019 zijn op de website gepubliceerd. Het doel is per Juli het resultaat voor de eerste 6 maanden van 2020 te delen en mogelijk kunnen we een prognose geven voor 2020. Het voornemen is de ledenvergadering in het najaar te houden.

We zijn in 2019 gestart met de Sponsorgroep en de Activiteitengroep en in Maart ook met de Vrijwilligersgroep. We werken nu aan plannen voor: Zorg & Therapie, VPG-plus activiteiten, VPG ondersteunde activiteiten, Sponsoring, Relatie Management, Buddy’s, Werving & Behoud, Social Media en Communicatie. Iedere groep is de afgelopen weken via een (video)belafspraak bij elkaar gekomen. Er wordt dus hard gewerkt aan de plannen alleen gaat het dus een beetje anders en kost wat meer tijd in uitwerking en uitvoering.

Het is echt heel mooi om te zien dat er allerlei initiatieven zijn om contact te houden met elkaar, de vrijwilligers onderling, met de G-ruiters en er komen lieve briefjes voor het overdag team, we ontvangen spontane donaties, echt geweldig! Als jullie ideeën hebben om in contact te zijn met elkaar, laat het ons weten per mail of zet een post op Facebook. Dan kunnen we er allemaal plezier van hebben.

Alle informatie wordt actueel gehouden op onze website en Facebook. Een volgende update per e-mail ontvang je rond 28 april als de volgende persconferentie van de overheid heeft plaatsgevonden.

Blijf gezond, help elkaar en blijf in contact!

Het VPG Bestuur,

Walter Prinzhorn, Folkert Winkel, Irene Hendriksen en Cathelijne Beijer

2 april 2020

Beste leden,

De afgelopen periode hebben we jullie zo goed mogelijk op de hoogte geprobeerd te houden van alle ontwikkelingen omtrent het Corona virus.   Zoals jullie wellicht dinsdagavond hebben gezien in de persconferentie, zullen we onze sluiting helaas moeten verlengen tot en met 28 april. Dit geldt vooralsnog voor ALLE activiteiten. De paarden worden ook in deze periode door het overdag team verzorgd.   Met het verlengen van de maatregelen is het ook noodzakelijk om ook de maatregelen binnen de VPG hierop aan te passen:

 • We verplaatsen de zomersluiting naar april/mei en zijn in de zomer open zodat we zoveel mogelijk ons lesprogramma kunnen inhalen. De werkzaamheden die normaal gesproken in de zomersluiting plaatsvinden worden zoveel mogelijk naar april/mei gehaald als de manege toch gesloten is.
 • We gaan een aanbod maken, per doelgroep, om iets van gemiste lessen te compenseren. Bijvoorbeeld door extra lessen, buitenritten, kleinschalige ponydagen te organiseren. Een verdere uitwerking volgt.
 • De geplande extra activiteiten tot en met juli zullen worden verplaatst. Hierover komt nog bericht.
 • De ledenvergadering van 23 april gaat niet door. Het jaarverslag 2019 wordt op de website geplaatst.
 • We zetten de leskaart per 1 mei stil, en zullen 26 april de incasso als donatie incasseren tenzij u voor 20 april aangeeft dit niet te willen (email naar: voorzitter@pwamanege.nl).

Zonder deze heftige maatregelen is de continuïteit van de manege niet te garanderen.   We hopen dat jullie de VPG willen blijven helpen! Wat kun jullie doen:

 • Je rijgeld wel overmaken als donatie, zelf of via de automatische incasso, voor de VPG (bankrekening: NL88INGB0005072021 t.n.v. VPG Amsterdam o.v.v. je naam + donatie)
 • De Voeractie op Facebook zoveel mogelijk in je netwerk onder de aandacht brengen, alle kleine beetje helpen. We hebben al €1000 ontvangen. Iedereen hiervoor bedankt! Zeg het voort!
 • Alle suggesties en acties om extra inkomsten binnen te halen zijn zeer welkom, neem hiervoor contact op ons (email naar: info@pwamanege.nl).

We kunnen de hulp van iedereen nu heel hard gebruiken om de manege ook na de crisis weer goed te starten zodat iedereen weer kan genieten van de manege en de paarden! Ook de stichting helpt ons met compensatie voor de huur, heel fijn!   Net voor de Corona crisis waren we met elkaar een aantal heel mooie plannen aan het uitwerken. Vanuit het Bestuur is het streven om daar waar mogelijk deze plannen nu verder vorm te geven en zo snel mogelijk bij de start van de manege versneld dit te kunnen doorvoeren.   We snappen dat dit geen leuke berichten zijn en dat iedereen de manege nog een langere tijd moet missen. Om toch iets van de manege en de paarden te zien, blijven we jullie regelmatig via Facebook op de hoogte houden. Pas goed op jezelf en op elkaar!   We zijn een vereniging, een familie, met elkaar gaat het ons lukken om de crisis te overwinnen.

Het VPG Bestuur, Walter Prinzhorn, Folkert Winkel, Irene Hendriksen, Cathelijne Beijer

27 maart 2020

Beste leden,

Sinds 16 maart is de manege gesloten door de maatregelen ivm het corona virus.

Het is fijn dat de verzorging van de paarden heel goed verloopt. Complimenten en heel veel dank aan Celinka, Lizanne, Patricia, Rob en Janey! Kijk op facebook en de website voor foto’s, filmpjes en de quiz. Zo zijn we toch verbonden met de manege.

Het is ook belangrijk dat het met jullie goed gaat. Ik hoop dat jullie gezond zijn en je dag goed kunnen doorbrengen. In het bijzonder heb ik heel veel respect voor iedereen die in een beroep actief is waar je direct met mensen moet omgaan, de zorg, brandweer, politie, supermarkt …

Wees zuinig op jezelf!

De onzekerheid voor de manege is er nog wel even. De regering zal op korte termijn communiceren welke maatregelen van toepassing zullen zijn na 6 april. Zodra er meer bekend is zullen we jullie informeren.

Het VPG Bestuur is al wel aan het nadenken wat de scenario’s zijn om weer te kunnen starten. Een scenario is dat we afhankelijk van de nieuwe maatregelen de zomersluiting gaan vervroegen naar bijvoorbeeld mei/juni, Dat maakt het dan misschien mogelijk om in juli/augustus het lesprogramma aan te bieden dat we nu niet kunnen doen. In de zomersluiting wordt bijvoorbeeld onderhoud gedaan. Dat kan dan eerder worden gedaan terwijl de manege gesloten is. Zo proberen we de schade te beperken. Ook kijken we hoe we op een andere wijze de lessen kunnen compenseren die jullie hebben gemist.

Belangrijk is dat we de manege operationeel houden, dat de paarden gezond zijn en dat we met z’n allen gezond zijn. Om de manege operationeel te houden en de paarden te verzorgen, te voorzien van voer, en hun beweging te bieden hebben we jullie hulp nodig. Het is niet fijn om wel je contributie te betalen en geen les te krijgen. Maar met jullie contributie stellen we zeker dat de manege goed kan blijven functioneren zodat jullie straks weer met veel plezier kunnen rijden.

Ik hoop dat jullie de paarden snel weer kunnen zien en dat jullie de VPG willen blijven ondersteunen.

We wensen iedereen in deze moeilijke tijd heel veel sterkte, pas goed op jezelf en elkaar!

Met vriendelijke groeten,

Het VPG Bestuur,

Walter Prinzhorn, Folkert Winkel, Irene Hendriksen en Cathelijne Beijer