Het onderstaande artikel staat in www.Horses.nl
Het laatste nieuws voor de paardenwereld

In quarantaine met … Patricia Wilschut van de Prins Willem Alexander manege

Door de coronacrisis zit Nederland en de rest van de wereld massaal thuis. Ook de hippische wereld staat momenteel stil. Horses.nl vroeg zich af: ‘Hoe wordt deze coronacrisis ervaren door Patricia Wilschut, die samen met haar man Rob beheerder is van de Prins Willem Alexander manege in Amsterdam Zuid Oost?’
Door Nancy Versluis-Borsboom

Op de Prins Willem Alexander Manege zetten de vrijwilligers en medewerkers zich normaal gesproken dagelijks in om een plek te creëren waar paardenliefhebbers met een beperking zich helemaal welkom voelen. Mensen met een beperking worden in hun kracht en te paard gezet. Zo ontwikkelen zij eigenwaarde en zelfvertrouwen. Net als alle andere maneges in Nederland moest ook de PWA-manege zijn deuren sluiten vanwege de coronapandemie en blijven deze in ieder geval gesloten tot 28 april.

Wat vind je het ergste?

“Het ergste aan het coronavirus is dat mensen er zo ziek van worden natuurlijk en je hoopt dan ook dat de maatregelen ervoor zorgen dat het zo veel mogelijk onder controle komt”, begint Patricia Wilschut te vertellen. “Maar voor de manege is het het ergst dat we vanwege het virus nu helemaal geen vrijwilligers meer hebben, die komen helpen. Normaal gesproken werken we met heel veel vrijwilligers en stagiaires, maar nu doen we het alleen met mijn gezin en twee medewerkers. Dat is best een hele omschakeling.”

Is er een onverwacht pluspunt?

Wilschut kan zo op het eerste moment geen onverwacht pluspunt bedenken van deze coronacrisis, maar is wel trots op haar team, waarin ook haar dochter, zoon en schoondochter bijspringen. “Onze manege is niet commercieel en daarin verschillen we wel van de meeste andere maneges. Nu de vrijwilligers en stagiaires allemaal wegvallen en we het alleen met de twee vaste medewerkers en mijn gezin op moeten vangen, merk ik wel dat we echt goed samenwerken”, vertelt ze. “De lessen gaan dan wel niet door, maar de paarden moeten gewoon verzorgd worden en het terrein heeft ook gewoon zijn onderhoud nodig en iedereen zet dan ook zijn beste beentje voor nu, daar ben ik wel trots op.”

Doel

Het doel waar Wilschut en haar team naartoe werken is dat de paarden in conditie blijven zodat de manege straks als de maatregelen worden opgeheven, de ruiters weer kunnen komen rijden. “De paarden komen natuurlijk dagelijks buiten en we zorgen dat ze in ieder geval drie keer per week ook aan het werk blijven”, aldus Wilschut. “Daarnaast proberen we onze ruiters betrokken te houden door filmpjes en foto’s op facebook te zetten en leuke quiz-vragen te bedenken. Voor mensen met een beperking is het soms best lastig om te begrijpen waarom ze niet mogen komen en zo kunnen ze wel nog een beetje mee leven met alles op stal.”

Doneeractie

Om het hoofd boven water te houden begon de manege een doneeractie waarbij mensen voor een of meerdere dagen het voer voor een paard kunnen sponsoren. “We hebben best leuke reacties gehad op deze doneeractie en er zijn ook ruiters, die zeggen dat we het lesgeld mogen afschrijven, dus er wordt echt wel meegeleefd, dat is heel jn om te merken”, vervolgt Wilschut. “Alle kleine beetje helpen.”

Zomersluiting

Om de gevolgen van de sluiting door de coronacrisis zo veel mogelijk te verkleinen is ook het plan al gemaakt om de zomersluiting, waarin de paarden van de PWA-manege vakantie krijgen, al eind april en begin mei te laten plaatsvinden. “Wanneer we de zomersluiting al eerder plannen, dan kunnen we in de zomer gewoon open blijven, dan komen we de ruiters ook gelijk een beetje tegemoet”, legt Wilschut uit. “De klusjes, die normaal in die periode gedaan worden, kunnen dan ook nu vast gebeuren. Wat dat betreft is het een klein ‘gelukje’ dat deze crisis nu net in het voorjaar is en niet in de winter.”

Bron en copyright: www.Horses.nl